Saturday, 5 January 2013

Hyundai i10 : Pilihanku



Hai assalamualaikum semua.. harap semua2 ni sihat belaka and ceria selalu walaupu empunya badan x ceria and runsing sekarang ni . Hari ini nak buat review pasal kereta yang baru dipakai sebulan lebih lepas. Tengok tajuk pun tau kan kereta apa.  

Mak: Kakak xnak beli kete ke? daripada duit tu asyik beli bende xberfaedah baik bayar bulan2 duit keta. 

I: Ok jugak kan. Nak beli kete apa? Hemm.. kete kecik jela. Malas nak pakai keta besar mampu ke?haha. Susah nak parking and menyelit.

Then satu hari bila berhenti di traffic light di satu jalan, tiba2 1 i10 kete warna champagne brown melintas dihadapan. i pun bermonolog " cute jugak i10 ni ye" . Kalau dah perempuan tu perempuan jugakla. suka bende comel. Then terus tiba2 nak kete tu. Balik rumah tu terus search pasal i10. 

Satu hari gi shopping  kat Carrefour Shah Alam, ada pulak promotion kereta brand Hyundai. Tapi waktu tu hanya kereta Hyundai Sonata sahaja yang dipamerkan. I pun tengok2 la brochure kat situ mana tau ada brochure i10. Memang ada pun.  Usha2 la apa yang best. Lepas tu terus tunjuk kat mak berkenan ngan 1 color ni. 

Gambar semata- mata




Salesman pun tiba2 muncul entah dari mana, tadi xde. Dia pun cakapla sekarang ni ada promotion untuk i10. He said if u buy Hyundai i10 now  u will enjoy 5 years or 300,000k warranty, FREE service for 3 years or 60,000km and Complimentary 24/7 Roadside Asssit. I pun rasa excited.  Then another day we go to Hyundai showroom located at Glenamarie.

Stop pasal tu, kita cerita pasal kete ni pulak. Setakat ni bawak memang sangat ok. Rasa selesa je bawak and fuel comsumption ( FC) ok. Masih mampu lagi. tapi nak bagitahu xdela sejimat viva or kelisa. before this i pernah bawak kelisa so i tahu kete ni memang jimat minyak. FC ni bergantung kepada berapa CC kerete tu. Macam i punya i pakai 1248 CC or 1.25 . Kappa engine which is the latest engine use for i10. Bukan engine lama yang epsilon tu. Epsilon tu adalah enjin yang sama dengan Hyundai Atos. Dengar cerita Hyundai Atos ni banyak problem.  Bila seminggu pakai tu rasa kereta ni slow pickup sikit. Lama kelamaan pickup dia macam dah ok. Kita dah pandai nak adjust camna.  Hari tu ada drive kete ni dari Shah alam ke Kuala Kangsar memang ok.
Selepas gi wedding kawan di Kuala Kangsar singgah sebentar di Uitm Seri Iskandar melepaskan rindu setelah 4 thun lebih x kesana.
Sepanjang perjalanan rasa stable je. Handling is very good. Minyak pun ok. Isi RM 30 dah leh sampai sana. Teringin nak test bawak 140 km/h +++  masa kat highway tapi xberani nak buat sebab kan ada AES. Karang xpasal2 kene bayar saman. Eee xmaula membazir duit bayar saman. Dari segi cabin pulak i10 ni macam diantara Viva N Myvi. Besar sikit dari viva and kecik sikit dari Myvi. 

Bahagian dalam

Seperti yang i baca banyak commen pasal resale value. Actually i xkisah sangat pasal resale value tu sebab kita beli kete bukan untuk jual balik especially dalam masa terdekat. kete ni kita boleh turunkan kepada orang lain spt family ke, lets say kita nak beli kete lain. Then lagi satu, as told by salesman, Hyundai dah produce sendiri sparepart kat Malaysia, so xyah risau sparepart susah nak cari ke apa. Lagi 1 sebab apa i pilih Hyundai ialah kerana my parents use Hyundai Matrix and that car give comfortable ride and dont give problem so far. So i berani beli kete Hyundai ni.

 For more informtion leh klik link ni ye Paultan.org.hyundaii10.

Overall i satisfied ngan kete ni.  So i harap dapat membantu sesiapa yang dalam dilema nak beli kete tu. Dalam fikiran anda mugkin macam ni  i10 vs Myvi vs Mirage vs viva and whatsoever. Tepuk dada tanya selera. Tapi kalo kita nak bende tu, kita mesti nak jugak kan x kira orang cakap apa pun kan? 

Till then, Jumpa lagi.

P/s:  When life is not as expected, we feel down and give up, but surely there is reason behind that. 






15 comments:

  1. ok done! i akan kompom amik i10.. hehe dilema nak beli kereta utk second car. u tu calor apa eik? ice silver ke

    ReplyDelete
  2. i amek ice silver .. surie..sekarang ni ada limited edition colour baru untuk i10..jngan lupa tengok dulu k.

    ReplyDelete
  3. I dh place order kaler oyster grey... Baru tau pasal limited edition tu.... Tp cool lh keta ni

    ReplyDelete
  4. hai...nak tanye....sy baru amek i10 1.25.....rasa mcm minyak die leh tahan kuat....isi rm50....leh g dlm 350km jer....normal?...same ke....

    ReplyDelete
  5. hi anonymous.. oo yeke 350 km rm50? kire jauhla tuk dapat pergi dgn rm50 je. fuel consumption ni depends on how driver drive. mcm sy banyak gune tuk gi keje ngn balik keje. bila sy bwk lju.mynk cepat hbisla. semiggu rm 30 . t
    p lepas servis kete yg pertama fc mkin ok.

    ReplyDelete
  6. FC depends on your driving habits. Salesman cakap the FC is between 0.12-0.13 cents for city driving. So that means for long distance it should less than that. Maybe boleh try eco driving to check again the FC.

    ReplyDelete
  7. Hai Nadiah saya nak tahu maitenance servis kereta i10 berapa kena so far ada major problen tak kereta i10? sebab saya tengah consider nk ambil i10 so harap sangat Nadiah boleh bantu saya since Nadiah adalah pemilik i10.Terima kasih

    ReplyDelete
  8. I br amik i10.. br lps loan la, xdrve lgpun.. tp i mmg pkai myvi manual sxi.. full tank bleh p 450km.. dr penang-cheras-tapah. tg0k nt i10 mcmna plak..

    ReplyDelete
  9. I br amik i10.. br lps loan la, xdrve lgpun.. tp i mmg pkai myvi manual sxi.. full tank bleh p 450km.. dr penang-cheras-tapah. tg0k nt i10 mcmna plak..

    ReplyDelete
  10. Hai, boleh tau x maintainance budget macamner, lebh kurg local car(myvi) ke? Klo servis salu spend berape? thanks :)

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. salam nadiah..sy plan nk beli i10..tp sblm tu nak tau fuel consumption cmna? full tank brapa rm?

    ReplyDelete
  13. maintenace macm mana ye? spapepart y kata dah ada kat malaysia tu harga nye mcm mana pulak? jauh berbeza ke ?

    ReplyDelete
  14. MAKLUMAN utk bakal pembeli i10 atau yg baru sahaja membeli kete ni. waranti akan void bila kite servis kt luar selain drp hyundai. sekali sevis dlm 270 xsilap saya. pastu 2nd sy terservis kt luar sb out station. ditakdirkan masalah nk stat enjin n mslh central lock loose. bateri xsmpai 6 bulan da kong.htr kt hyundai, diorg easily said kne caj sb waranti void. utk central lock pintu, dlm 200+. sy tnya, tu sume xde kne mgena ng minyak hitam sy wat.. HELL diorg x amik kira! sy htr kt private company yg wat keta hyundai ja td. diorg kata wiring system sb tu susa stat n efek bateri jdi cepat kong. psl central lock pintu dlm 70-80 sahaja caj.

    ReplyDelete
  15. Salam sis nadia,nak tny,sy ni pengguna i10 juga...sjk sy gune i10 ni,myk terlampau kuat,lbh2 lg bila jem atau jln byk pusing2...isi rm30 pkai xsmp 3 hari dia trun byk ..bukan jalan jauh je,saya setakat dlm 1.5 - 2km je...mcm sis gune smp skrg ni penggunaan myk i10 sis jimat ke?atau lbh kurg mcm sy juga ke?

    ReplyDelete

respon baik anda dihargai :)